Vele bewerkingen mogelijk bij zwerfkeien


Er zijn veel soorten bewerkingen en technieken mogelijk om toe te passen op een zwerfkei grafsteen waardoor de kei een echt andere uitstraling krijgt. Er kan gekozen om de zwerfkei te behouden zoals deze uit de natuur is gekomen. Maar een zwerfkei kan ook worden gepolijst (hoogglans) of gezoet (matglans).

Zoeten

Na het schuren is de eerste stap zoeten. De zwerfkei krijgt zo een fijnere korrel. Met het zoeten van de kei, krijgt de gedenksteen een matglans uiterlijk.

Polijsten

Na de stap zoeten (matglans) is het ook mogelijk een hoogglans effect te krijgen. De gedenksteen moet dan worden gepolijst. Door het dicht slijpen van de zwerfkei komt de mooie warme kleur van een steen nog verder naar boven en zorgt voor een hoogglans effect.

Het bewerken van een zwerfkei grafmonument

De voorbeelden van bewerkte zwerfkeien

Onbewerkte zwerfkei

Onbewerkte zwerfkei

Wanneer men de originele en unieke vorm van de zwerfkei wil behouden is dit mogelijk. De zwerfkei komt zo uit de natuur en heeft al een bijzondere eigen vorm. De originele kei  kan dan verwerkt worden in het grafmonument.

Het is wel mogelijk om de onbewerkte zwerfkei verder te personaliseren met gegraveerde letters, een tekstplaatje of bronzen/aluminium letters of symbolen.

Meebewerkt met de originele vorm zwerfkei

Bewerking zwerfkei ruw

Bij deze bewerking van de zwerfkei wordt er mee geschuurd met de originele vorm (1 zijkant). De glooiing van de kei bepaalt de vorm.  De kei houdt zo voor het grootste gedeelte z´n originele uitstraling.

Het bewerkte vlak kan worden gebruikt als letterplaat voor gegraveerde letters, een tekstplaatje of bronzen/aluminium letters.

Gepolijste zwerfkei

bewerking_zwerfkei_02

Bij deze bewerking wordt de zwerfkei eerst door midden gezaagd en de zijvlakken glad gepolijst of gezoet. Door het zagen van de kei in 2 delen zijn er grote tekstvlakken gecreëerd en mogelijk om veel tekst op het monument te plaatsen.

U kunt dus beide gedeeltes van de zwerfkei gebruiken in een monument: 1 unieke steen met 2 helften. Ook is mogelijk om maar 1 helft te verwerken in het grafmonument.

Stappenplan van het bewerken van een zwerfkei

Veluwehof bewerkt zelf alle zwerfkeien tot het juiste grafmonument. Onze vakmensen beheersen deze technieken om tot het juiste eindresultaat te komen. Daarnaast hebben wij in onze ruime werkplaats alle benodigde machines en gereedschappen om de zwerfkeien goed te kunnen bewerken.

Hieronder ziet u in 4 stappen de bewerkingen van een zwerfkei:

1. doorzagen

2. schuren

3. polijsten

4. het eindresultaat na de bewerkingen

Een zwerfkei bewerken

Het dubbele zwerfkei grafmonument geplaatst op de begraafplaats

Zwerfkei dubbel grafmonument

Vragen over bewerkingen die mogelijk zijn?

Heeft u nog vragen over de mogelijkheden van zwerfkei en de bewerkingen erop? Of heeft u ergens iets gezien dat u aanspreekt.

Neem dan contact met ons op. Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden over het ontwerpen van een zwerfkei grafmonument.

Werkplaats grafmonumenten